Budownictwo wczoraj i dzis : Konkurs Benetton / Scheurwater + Hoven

Oprócz konkursu Benetton, w którym uczestnicy mieli możliwość ponownego zdefiniowania wpływu handlu detalicznego na krajobraz miejski, uczestnicy mieli także możliwość wyboru projektu budynku A.
lub.
Budynek B ..
Podczas gdy podzieliliśmy się niektórymi zwycięskimi propozycjami dla Budynku A (Grzegorz Witold Woronowicz i Giuseppe Iodice), dzielimy teraz Maarten Scheurwater i Oliver van den Hoven.
Propozycję budynku B, który zajął drugie miejsce w konkursie.
Więcej o zwycięskiej propozycji po przerwie.
Konkurs jest interesujący, ponieważ chociaż oba budynki są niezależne, ich rozmieszczenie w odległości około 800 metrów od siebie, ich wymagania programowe i powierzchnia są identyczne.
Podobnie jak w przypadku budynku A, konkurencja wyraźnie wyrażała potrzebę sformułowania budynku 12-poziomowego w ten sposób: poziomy podziemne muszą zapewniać parking i miejsce do przechowywania; parter i pierwsze piętro (po 1200 m każdy) muszą być podzielone na 3 lokale komercyjne, a drugie do czwartego piętra (po 900 m każdy) są przeznaczone na pomieszczenia biurowe; piąte i szóste piętra (675 m.
każdy) są przeznaczone dla obiektów biurowych; a siódme piętro (675 m.) będzie mieszkaniem.
Konkurs Benetton łączy dwie pozornie sprzeczne domeny: dynamiczny świat mody z jednej strony i statyczną domenę architektury z drugiej.
Głównym celem tego projektu jest zaprojektowanie ponadczasowego budynku dla branży, która co sezon tworzy nowe kolekcje i występy.
wyjaśnił Scheurwater.
Zgodnie z propozycją Scheurwatera, projektowana objętość obejmująca w przybliżeniu całą witrynę jest podzielona na dwie części: sześcian i cienką płytę.
Pustka zapewnia intymne wrażenia zakupowe dla osób przechodzących, by przyciągnąć uwagę do strefy wejściowej zaznaczonej dwoma podzielonymi formularzami.
Ta niewielka przestrzeń tworzy przyjazne środowisko do walki z masywną formą.
Program w krótkim konkursie oznacza przerzedzenie od podstawy w górę.
To przerzedzenie jest celowo uwewnętrzniane w tym projekcie za pomocą dużej pustki, która zwiększa się w kierunku wyższych poziomów.
wytłumaczył architekt.
Dzięki utrzymaniu efektu cieniowania wewnątrz, struktura utrzymuje masywną sylwetkę na wszystkich poziomach.
Większość elewacji ma konstrukcję ściany osłonowej z cienkimi płytkami o grubości 4 mm z lokalnego perskiego marmuru zamontowanymi na zewnętrznym szklanym panelu ściany osłonowej.
Fasada tworzy półprzezroczystą atmosferę, a światło odbija się w cieniach, podkreślając otwartość i lekkość wnętrza.
Fasada nie tylko tworzy interesujące otoczenie na poziomie ulicy, ale także przenosi te same właściwości przez jej wyższe poziomy.
Odfiltrowane światło.
Sprawia, że piękne tekstury w marmurze i przynosi spokój i charakter.
Do tego wewnętrznego świata ..
W miarę jak natężenie światła zmienia się w ciągu dnia, zmienia się wygląd elewacji.
W nocy światło z pomieszczeń biurowych, sklepów i apartamentów przenika przez elewację w różnych kierunkach, aby oświetlić strukturę – jak latarnię, którą można odróżnić od podnoszonej autostrady i dalej na południe.
Scheurwater van den Hoven Architekten Maarten Scheurwater Olivier van den Hoven www.svdharchitecten.nl
[przypisy: beton architektoniczny, beton dekoracyjny, listwa przypodłogowa biała ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: beton architektoniczny beton dekoracyjny listwa przypodłogowa biała