Budownictwo wczoraj i dzis : Toya Design wygrywa konkurs modernizacji Centrum Kultury Zamek

Polskie biuro Toya Design podzieliło się z nami swoim najnowszym projektem, który zdobył I nagrodę w konkursie na Architektoniczną koncepcję modernizacji zespołu Grand Hall przy: Zamek.
Centrum Kultury w Poznaniu, Polska.
Projekt będzie realizowany w latach 2009-2011 z 70% funduszem Unii Europejskiej.
Koncepcja opiera się na idei przedłużenia przedpokoju na pierwszym piętrze przed Salą Wielką, aby utworzyć centralne ATRIUM, w którym koncentrują się wszystkie funkcje Zamku i gdzie spotykają się ścieżki jego zwiedzających.
Opis architekta i więcej zdjęć po przerwie.
Usytuowany w miejscu pierwotnego dziedzińca zamkowego, ATRIUM jest pokryty szklanym świetlikiem, który sprawia, że miejsce jest powrotem.
do oryginalnego układu architektonicznego.
Otwarty na trzech kondygnacjach staje się nowym, przyjaznym CENTRUM, którego Zamek nie posiadał do tej pory.
Widz-gość-gość-rezydent już nie czuje się zagubiony w zakamarkach wielkiego otworu, ale zamienia się w świadka-uczestnika-twórcę zdarzeń.
Taka koncepcja wymaga zmian w obecnej strukturze budynków, a dokładniej częściowego odtworzenia oryginalnego, historycznego układu.
Pociąga to za sobą usunięcie sufitu nad dzisiejszym korytarzem przed Wielką Salą, zburzenie stołówek i ścian klatki schodowej, a także dodanie przeszklonego świetlika ATRIUM.
W miejsce sufitu umieszczono antresolę w kształcie pierścienia.
W kształcie gniazda, opiera się na własnej konstrukcji żelbetowej, która staje się łącznikiem pomiędzy prawą i lewą stroną drugiego piętra.
Łukowate schody prowadzące na antresolę zapewniają doskonały widok na całą optycznie otwartą przestrzeń obejmującą więcej niż trzy kondygnacje zamku.
Przeszklony świetlik ATRIUM pozostaje niewidoczny z zewnątrz.
Nowe układy strukturalne na nowo definiują obszar nad Wielką Halą.
Zastąpienie obecnego podwieszanego sufitu nową, wyższą konstrukcją umożliwia stworzenie pełnowymiarowej sceny współczesnej.
Jeszcze wyżej, w pokoju nakreślonym przez dachy budynku, nowy.
Zawieszony.
etap może być dostępny za pośrednictwem przejścia.
klatka schodowa z ostatniego piętra wieży, która przylega do głównego wejścia budynku (i mieści główną windę).
Z umieszczoną na nim platformą nowy strop staje się elementem strukturalnym nowego etapu (elementy infrastruktury technicznej Grand Hall są zawieszone pod spodem).
Sala Wielka staje się wielofunkcyjnym miejscem imprez teatralnych.
Jest wyposażony w ruchome platformy, które wspierają scenę i widownię.
Oba mogą być rozmieszczone na wiele sposobów, w zależności od charakteru wykonania i wymagań zestawu.
Ponadto wprowadza się ruchome, składane audytorium.
Podwieszany sufit jest wyposażony w system latania.
Najważniejszym elementem dekoracyjnym nowo zaprojektowanych wnętrz jest ich naturalna surowość, którą osiąga się poprzez usuwanie wszystkich okładzin kamiennych stosowanych wcześniej w tych obszarach.
Surowy beton, widoczne elementy infrastruktury technicznej, grafitowo-szare zabarwienie ścian i elementy konstrukcyjne ze stali stanowią doskonałe tło dla wszystkich działań misyjnych Zamku.
Neutralne posadzki z dużych płyt granitowych nie zakłócają wizualnie wnętrza.
Jedyny.
Kolorowy.
element jest naturalny, drewno różane od wewnętrznej strony drzwi.
Zastosowane materiały nadają obiektowi jakość wnętrza zdefiniowanego przez jego funkcję; nie narzucają swojej stylistyki, a tym samym odgrywają podrzędną rolę wydarzeniom, które składają się na program Zamku.
[więcej w: ocieplenia poddasza, koszt studni głębinowej, regulus grzejniki kanałowe ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: koszt studni głębinowej ocieplenia poddasza regulus grzejniki kanałowe